

Leki dla roślin czyli…
Pestycydy to wszelkiego rodzaju substancje lub preparaty stosowane do zwalczania organizmów niepożądanych. Do tej grupy należą zarówno substancje syntetyczne jak i naturalne, w tym – wyciągi roślinne i mikroorganizmy. Pestycydami są na przykład preparaty do deratyzacji czy preparaty przeciwko komarom. Pestycydy dopuszczone do stosowania w uprawach nazywamy środkami ochrony roślin (śor).
Naturalne znaczy lepsze?
Panuje powszechne przeświadczenie, że substancje pochodzenia naturalnego są zawsze lepsze od syntetycznych. Tymczasem bezpieczeństwo substancji naturalnych bywa bardzo złudne. Najsilniejsze trucizny, jakie zna człowiek, są pochodzenia naturalnego. Doskonałym przykładem silnie trującej naturalnej substancji jest botulina czyli jad kiełbasiany.


Naturalne znaczy lepsze?
Panuje powszechne przeświadczenie, że substancje pochodzenia naturalnego są zawsze lepsze od syntetycznych. Tymczasem bezpieczeństwo substancji naturalnych bywa bardzo złudne. Najsilniejsze trucizny, jakie zna człowiek, są pochodzenia naturalnego. Doskonałym przykładem silnie trującej naturalnej substancji jest botulina czyli jad kiełbasiany.

„To dawka czyni substancję trucizną”
Niewiele wiemy o pestycydach i boimy się ich, sięgamy po żywność ekologiczną, wierząc, że jest ona niepryskana (co nie jest prawdą, ponieważ rośliny chorują również w rolnictwie ekologicznym, i tam też stosuje się środki ochrony roślin). Z drugiej strony, zupełnie nieświadomie sięgamy po szereg równie lub bardziej toksycznych substancji naturalnych,
Jak powstają środki ochrony roślin?
Środki ochrony roślin (śor) należą do najlepiej przebadanych substancji na świecie i pozostają pod pełną kontrolą: od powstania i produkcji, poprzez ich sprzedaż i stosowanie na polu, aż po kontrolę pozostałości w żywności. Każdy preparat musi zostać skrupulatnie zbadany i oceniony pod kątem wpływu na środowisko (wodę, glebę, organizmy pożyteczne, faunę i florę),


Jak powstają środki ochrony roślin?
Środki ochrony roślin (śor) należą do najlepiej przebadanych substancji na świecie i pozostają pod pełną kontrolą: od powstania i produkcji, poprzez ich sprzedaż i stosowanie na polu, aż po kontrolę pozostałości w żywności. Każdy preparat musi zostać skrupulatnie zbadany i oceniony pod kątem wpływu na środowisko (wodę, glebę, organizmy pożyteczne, faunę i florę),

Stosowanie pod kontrolą
Zgodnie z prawem i dobrą praktyką, środki ochrony roślin (śor) stosujemy tylko wtedy, kiedy jest to niezbędne, w ściśle określonych dawkach oraz w dokładnie określonym czasie. W uzasadnionych przypadkach śor mogą być stosowane profilaktycznie, natomiast co do zasady w ochronie roślin pierwszeństwo mają metody agrotechniczne, fizyczne czy mechaniczne.
Czy bać się pozostałości środków ochrony roślin?
Pozostałości to śladowe ilości produktów lub ich metabolitów, występujące na powierzchni lub wewnątrz zebranych plonów. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w poszczególnych produktach spożywczych, określane jako NDP (po angielsku – MRL, Maximum Residue Level),


Czy bać się pozostałości środków ochrony roślin?
Pozostałości to śladowe ilości produktów lub ich metabolitów, występujące na powierzchni lub wewnątrz zebranych plonów. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w poszczególnych produktach spożywczych, określane jako NDP (po angielsku – MRL, Maximum Residue Level),

Żywność pod kontrolą
W Polsce monitoring żywności pod kątem pozostałości pestycydów, w tym śor, prowadzi Sanepid. Kontrole i pobór próbek (w sklepach i na granicy) są poprzedzone analizą ryzyka – aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia nieprawidłowości. Rodzaj próbek jest bardzo zróżnicowany. Badane są nie tylko produkty roślinne, ale też produkty pochodzenia zwierzęcego oraz grzyby.